توضیح بولت ژورنال (Bullet journal) سیستمی برای برنامه‌ریزی و مدیریت زمان

بولت ژورنال یا به انگلیسی Bullet Journal روش جدید و جذاب برای مدیریت زمان و اولویت بندی کارها است. مدیریت زمان از جمله موضوعاتیست که اهمیت زیادی در زندگی روزمره دارد. چرا که نقش مهمی را در موفقیت افراد ایفا خواهد کرد. امروزه اپلیکیشن ها و پلنرهای کاغذی زیادی به این منظور تهیه شدند، اما با این وجود هستند کسانی که هنوز نتوانستند به مدیریت زمانی خوبی دست یابند. اخیرا سیستمی به نام Bullet Journal (یا BuJo) توسط رایدر کارول، طراح محصولات دیجیتالی که در بروکلین نیویورک زندگی می کند، ایجاد شد. وی از طریق سالها آزمایش و خطا، به ایده هایی که در اینجا ارائه شده، دست پیدا کرده . در این سیستم شما تعیین می کنید که چه چیزی براتون مناسب است. در وب سایت About - Bullet Journal هر آنچه که می خواهید در باره این سیستم برنامه ریزی بدانید وجود دارد. اما اکنون به توضیحات اجمالی و مفید این سیستم که تا کنون استفاده کرده ام می پردازم امیدوارم برای شما عزیزان مفید و کارآمد باشد.
البته ممکنه در میان شما عزیزان باشند کسانی که از اپلیکیشن ها استفاده میکنند و راضی باشند ولی اگر شما هم مثل من از لمس کردن عکسهای چاپیتون بیشتر لذت میبرید تا اینکه داخل فایلی در لب تاب باشن و یا لمس برگه هایی که خاطراتتون رو روش ثبت کردین انرژی بیشتری رو به نسبت پوشه های گوشی موبایلتون بهتون تزریق میکنند . پس به شما نوید میدم که این سیستم میتونه براتون خاطر انگیز باشه .
image
:stop_sign:معرفی
این سیستم برای کسانی که عاشق لیست کردن، یادداشت برداشتن، طرح زدن، خط خطی کردن برگه هایشان هستند، مفیده و در این دنیای دیجیتالی به شما کمک می کند تا چطور اتفاقات گذشته را ثبت و نگهداری کنید، زمان حال را سازماندهی کرده و برای آینده برنامه ریزی کنید. “رایدر کرول مخترع بولت ژورنال”
بولت ژورنال يك شيوه برنامه ريزي کاغذی است كه قابليت انعطاف پذيري و هماهنگي زیادی با شرایط دلخواه شما را دارد.اين ژورنال مي تواند شامل ليست كارها،دفتر خاطرات،و… باشد. این دفتر شامل عناوین متفاوتیست که کلیت آنها در اینجا ارائه می شود و هر شخصی می تواند بسته به شرایط خودش آن را تغییر دهد. از مزایای این پلنر آن است که هر کاربر می تواند بنا به سلیقه خود، اتفاقات روزمره را مرتب و ساماندهی کند تا بتواند کارهای بیشتری را با راندمان بالا پیش ببرد.
image
مواد لازم:
آقایان: :massage_man:
 یک عدد دفتر
 یک عدد قلم
بانوان :massage_woman:
 یک عدد دفتر
 هر چی خودکار رنگی تو دنیاست
 مداد رنگی شونصد رنگ
 انواع چسب های رنگی و واشی و کارتونی
 انواع راپید
 و هر آنچه عشقتان می کشد

:stop_sign:قدم اول : صفحه فهرست Index
خب دلبنداتم ابتدا دفتر قشنگتان را بازکرده و چند صفحه ابتدایی آن را به صفحات فهرست اختصاص می دهیم. شما باید سعی کنید که پایین برگه هایتان حتما شماره صفحه را قید کنید تا به مرور که صفحات فهرست را پر می کنید دقیق عنوان مورد نظر را با شماره صفحه قید کنید تا در هفته ها و ماه هاي بعد اگر به اونها نياز داشتيم سريع تر پيداشون كنيم. البته دقت کنید فقط عناوین مهم را به فهرست وارد کنید.
چند نمونه عکس در این رابطه تقدیم می شود.
image

:stop_sign: قدم دوم: تعیین اهداف سالانه
برای شروع هر کاری اولین قدم ، تعیین اهداف است. پس با توجه به اینکه این دفتر قرار است یک سال شما رو مدیریت کند. پس لازم است ابتدای آن حتما اهداف سال خود را یادداشت نمایید. و متناسب با اهدافتان، اولویت های کلی هر ماهتان را مشخص می کنید . و در صفحه ای جداگانه هر ماه را با اولویت های مد نظرتان در کنارش یادداشت نمایید. حتی می توانید در صفحه تقویم 12ماه، تاریخ های مهم که از قبل برایتان مشخص است را هایلایت کرده تا فراموش نکنید.
image
image
:stop_sign: قدم سوم: برنامه ریزی ماهانه
پس از آنکه یک دید کلی به سالمان پیدا کردیم اکنون نوبت برنامه ریزی ماهانه است . لازم به ذکر است از اینجا به بعد عنصر سلیقه زیادی خودشو نشون میده و هر کسی متناسب با خواست خودش می تونه پیش ببره. مثلا از اونجایی که دختر ها با سلیقه هستند ممکنه با توجه به فصل پاییز، صفحات ماهانه این فصل را با تم پاییزگونه طراحی کنند.
• ابتدا در یه برگه از دفترتان می توانید ماه مورد نظر را با روزهاش یادداشت کنید همانند شکل زیر، این صفحه بیشتر جنبه تزیینی دارد ولی باعث میشه بین صفحاتتان فاصله بیفتد که با ماههای مختلف تمایز پیدا کند.
image
image
image

:stop_sign:• مجموعه ها
در این قسمت هر یک از کاربران بر اساس سلایق خود مواردی را طرح ریزی می کنند که من مشهورترینشان را با شما به اشتراک می گذارم.
:stop_sign:1- Habit tracket
صفحه هبیت ترکر یا صفحه عادات، در حقیقت فهرستی از کارهایی است که دوست دارین انجام دادن آنها تبدیل به یه عادت براتون بشه مثل سحر خیزی، ورزش کردن، روزی 1ساعت کتاب خوندن و… بنابراین اونا رو به صورت جدول زیر دسته بندی کنید. که راجب همین موضوع در اینده ای نزدیک مقاله ای رو ارائه خواهم داد.
image
image

:stop_sign: 2- sleep log

این صفحه اختصاص داره به ساعات خوابتون در شبانه روز که در پایان ماه اگه زیاد خوابیده باشید و عنصر سحر خیزی رو رعایت نکرده باشین حسابی شرمنده خودتون میشید.
image
image
image
:stop_sign:3- لیست کتابها و فیلمها و پادکست ها و مکان ها

در این قسمت هم اگر دوست دارین در پایان ماه بدانید چه تعداد کتاب یا چه فیلمایی یا چه مکان هایی رفتین و دوست دارین دسته بندی شده داشته باشین برای هر کدوم صفحه ای اختصاص دهید. من خودم بشخصه برای هر ماهم این صفحات رو دارم حتی برای کلیپهای اموزشیم که می بینم یا کارهای هنریم یه صفحه اختصاص دادم.
شما هم می توانید هر چیزی دوست دارین اضافه کنید.
image
image
image

:stop_sign:4- صفحات روزانه
تنظیم این صفحات متناسب با حجم فعالیت هر روزتان متغیر است. ممکن است یک روز کار خاصی انجام ندین ولی یه روز پر بار باشین پس میزان فضایی که می خوایین اختصاص بدید دلخواه خودتان است. من برای ایده چند عکس تقدیمتان خواهم کرد. اما لازمه راجع به عکس اول توضیحی رو خدمتتون عرض کنم. در این صفحه، دوستم اومده 24ساعت رو در ستونی نوشته تا در طول روز اگر کار خاصی را در ساعت مشخصی نوشت آنرا جلوی ساعت مورد نظر قید کنند حتی می توان برای هر کاری رنگ خاصی اختصاص داد و ساعت مورد نظری که اون کار ور انجام دادین رنگ کنید.
image
image
image
image
:stop_sign:5- Level 10 life

یکی از قسمت‌هایی که می‌تونین در بولت‌ژورنال قرار بدین یک روش ارزیابی در پایان سال یا پایان هر فصل هست که Level 10 life نام داره. زندگی ما شامل بخش‌های مختلفی میشه مثلاً خانواده و دوستان، کار، درس، سلامتی و … که اگه هر بخش رو به درجات مختلفی تقسیم کنیم و اون رو از یک تا ده در نظر بگیریم، همه‌ی ما دوست داریم که هر بخش رو تا بیشترین درجه یعنی ده ارتقا بدیم (یعنی میزان رضایت ما از اون بخش از زندگی‌مون ده باشه). Level 10 Life که در ادامه طرز کار و بخش‌های مختلفش رو توضیح میدم باعث میشه که در پایان هر فصل یا هر سال ارزیابی کنیم و ببینیم که توی هر بخش زندگی چقدر از خودمون رضایت داریم و چه کارهایی میتونیم انجام بدیم که این سطح رو ارتقا بدیم. شما در طول فصل/سال می‌تونین راه‌هایی پیدا کنید که این موارد رو ارتقا بدید. مثلاً بگردید و ببینید چکار می‌تونین بکنین که بیشتر برای خانواده و دوستان وقت بذارین مثلاً با دوستانتون دورهمی بگذارید یا افراد فامیل رو به خونتون دعوت کنین یا مثلاً در مورد رشد فردی می‌تونین از کتابهای روانشناسی استفاده کنید یا سمینارها، یا ببینید چی باعث می‌شه شما از نظر روحی به آرامش برسید شاید گوش دادن به موسیقی، شاید روشن کردن شمع یا یوگا یا نیایش یا … چکار کنید که وضعیت سلامتی‌تون بهتر بشه مثلاً غذاهای سالم یا ورزش و … خلاصه روش‌های مختلفی رو پیدا کنید که بهتون در بهتر کردن سطح این بخش‌های زندگی کمک می‌کنه و این روش‌ها رو در بولت‌ژورنال‌تون یادداشت کنید. (مثل عکسی که در ادامه میذارم.)
در تصویر زیر سمت چپ: نمودار Level 10 Life و سمت راست: نکاتی که باعث بالا بردن سطح بخشهای مختلف میشه
image
image
image
image

خب دوستانم این کلیت سیستم برنامه ریزی بر اساس بولت ژورنال بود. اما اگر شما در فضای مجازی این کلمه رو سرچ کنید و یا به سایت اصلی مراجعه کنید متوجه حجم عظیم تفاوت ها و سلایق مختلفی که هر کسی متناسب با دلخواه خودش رو این سیستم پیاده کردند میشد. برای راحتی شما دوستان ویدیوی کوتاهی هم از دفتر خودم براتون تهیه خواهم کرد امیدوارم مفید باشه .
و یه نکته رو بگم معمولا در این سیستم از دفاتر نقطه ای استفاده می کنند تا برای کاربر رسم شکلا و … راحت تر باشه. تو ایران نشر مثلث از این دفترا داره . ولی اصلا مهم نیست شما با هر دفتری که راحت ترین می تونید انجام بدید.
ایام به کام

:arrow_left:چند منبع پیشنهادی برای اشنایی بیشتر شما با این شیوه
1- کانال دوست عزیزم :https://t.me/journalingwithghazi
2- https://t.me/matabulletjournal
3- سایت اصلی بولت ژورنال: http://bulletjournal.com/blog/
لینک های مفید
تاپیک کتاب خوانی
بولت ژورنال نسیم
بولت ژورنال مژده جون
بولت ژورنال محدثه جون
نکات مفید آلا خانم در خصوص برنامه ریزی بهینه 1
نکات مفید آلا خانم در خصوص برنامه ریزی بهینه 2
ایده برای صفحات بولت ژورنال

60 پسندیده

چه باحاااااال بوووود این مقاله ت :heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
خیلی خوببود
خیلی خوشم اومد
ادمو وسوسه میکنه بسازه :heart_eyes::heart_eyes:
من برم تیتراشو نکاتشو بنویسم
پیاده زیادیش کنم :blush::blush::blush::blush:
عالی بود
ممنون بابت مقاله خووفت :clap::clap::clap::clap::rose::tulip::blossom::hibiscus::sunflower:

11 پسندیده

واااااای عاااالی بود خیلی خییییلی احتیاج داشتم بش :heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
خسته نباشی بابت جمع اوری مطالب عزیزم :clap::clap::clap:
حتما یه ویدیو از دفتر خودتم بزار ما کیف کنیم :heart_eyes::heart_eyes::blush::blush: (مشخصه ک خیلی کنجکاوم؟) :joy::joy::joy::joy::joy:
من رفتم ک بولت ژورنال این هفتمو درست کنم :blush::blush: مرسی بازم نسیم جان :blush::blush::blush:

11 پسندیده

تو کانالش برو قشنگ میمیری برای بولت ژورنالاش :heart_eyes::heart_eyes::blush::blush::joy::joy::joy:

7 پسندیده

ازین زاویه ای ک من دارم نگات میکنم
نه یکم زیاااااااد مشخصه :stuck_out_tongue_winking_eye::joy::joy:

چشم الان حتمااا میرم
ولی میخواهم زنده بمانم :expressionless:

7 پسندیده

ای جانم اره من حس خوبی دارم از وقتی که درست کردم راستش وقتی سال نو میشد همیشه میگفتم خدایا سال گذشتم چجوری سپری شد چقدر زود و هیچ کاری نکردم . ولی این دفتر باعث میشه تو یه چشم به زدن ورق بزنی و از روزایی که سپری شده لذت ببری . حتی سالای بعد لذتش بیشتر میشه :heart_eyes::heart_eyes:

قربونت عزیزم :heart_eyes::heart_eyes::joy::pray:

چشم ایشالاه :joy:

10 پسندیده

عالی! واقعا مقاله جامعی بود! :clap:
قبلا چند تا ویدیو درباره بولت ژورنال دیده بودم ولی خب مشکلم کم حوصلگیه و اینکه من همیشه از یک رنگ خودکار استفاده میکنم (اما دلم میخواد دفترم رنگارنگ باشه.)

واقعا این قسمتو درست گفتین :joy: از قدیم گفتن خدا یکی قلم یکی.

من خودم ترجیح میدم همه چی تو موبایلم باشه (دردسرشم کمتره).
مثلا در خصوص Habit tracker من از برنامه ی HabitHub استفاده میکنم و مزیتیش هم اینه که محاسبات هم انجام میده مثلا به شما نمودار میده و میتونین برای هر روزش جداگانه بینهایت یادداشت بنویسین.

البته بولت ژورنال هم مزیت های خودشو داره مخصوصا اینکه باعث میشه خلاقیت به خرج بدین و تمرینی برای طراحی هم هست.
در کل فکر نمیکنم روش مناسبی برای من باشه.

6 پسندیده

@Ali0 سلام دوست گرامی ممنونم از نظرتون . بله من در این بخش از مقاله گفتم که این سیستم لزوما برای چه کسانی بیشتر لذت بخشه. وگرن طبیعیه اقایون بابت حجم کاری روزانشون زیاد میونه خوبی با نوشتن ندارند. ولی در هر صورت مبدع این روش یه اقا بوده :sweat_smile:
در هر صورت امیدوارم موفق باشید

8 پسندیده

مقاله خوبی بود نسیم جان ولی یا من خنگم یا خوب نفهمیدم بعضی جاهاشو:see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil:سعی میکنم یه بار دیگه بخونم مقاله ت رو‌ممنون از وقتی که گذاشتی
منم عاشق برنامه ریزیم ولی هربار تا نصفه میره و ادامه پیدا نمیکنه نمیدونم چرا
اوایلش بشدت ذوق دارم خیلی خوب پیش میره
ولی وسطاش ول میکنم البته بیشتر اگه بخوام بشینم اینجور براش وقت بذارم همون دو هفته اول بعدش وجودش کمرنگ میشه برام و این حس همیشه آزارم میده
همیشه دوس دارم کارام با برنامه پیش بره ولی هیچوقت اتفاق نمیفته:confused::confused::confused::neutral_face::neutral_face:
امیدوارم بالاخره این اتفاق بیفته

7 پسندیده

ممنون از شما بابت این مقاله مفید.
خیلی ها تمایلی به برنامه ریزی و هدف گذاری برای آینده ندارند. شاید به این دلیل که فکر می کنند رویدادها و اتفاقات در آینده قابل پیش بینی نیستند. اما بررسی های بسیاری نشان داده است که نوشتن و یادداشت کردن اهداف و خواسته ها باعث می شود که شخص نسبت به رسیدن به اهدافش احساس تعهد بکند.

9 پسندیده

ممنون نسیم خانوم، چه مقاله جالبی، چه اختراع جالبی
کامل همشو خوندم، چه دفتر های باحالی :blush:

البته واسه کسایی هم که میخوان با گوشی اندرویدشون این سیستم رو داشته باشن می تونن این که مبتنی بر همین سیستمه

11 پسندیده

چه ترفند جالبی
فک میکنم واسه منم این سیستم لازم باشه. چون کلا عادت ندارم چیزی رو ثبت کنم و بیشتر ذهنی برنامه ریزی میکنم. و واسه همین همیشه همه چی رو فراموش میکنم و گم میکنم.
وقتیم یه چی فراموش شه کلی وقت واسه خراب کاری ای که بالا میاد باید صرف شه تا اشتباه رو پوشش بدیم.

مرسی سیستم خیلی خوبیه. ممنونم :rose::rose::pray::pray:

9 پسندیده

شاید یه دلیلش بلند پروازی هنگام برنامه ریزیه .
شما به مدت یه هفته صرفا کارایی که تو طول روز انجام میدینو بنویس بعد یه هفته یه ارزیابی کنید ببینید بیشتر وقتتون سر چیا میره بعد از اون میتونید بهتر برای هفته بعدییتون برنامه ریزی کنید و هدفمند پیش برید .
@Nobleman
خواهش میکنم
@Farzad_Poodineh
ممنون بابت معرفی نرم افزار. من ندیده بودم .:pray:
@YoKambiz
خواهش میکنم. اره برای کسانی که در طول روز مجبورن کارای زیادی انجام بدن این روش پیشنهاد میشه
موفق باشین همگی

11 پسندیده

خیلی مقاله جالبی بود میتونه خیلی ادمو به سمت موفقیت سوق بده این مدل برنامه ریزی دقیق…منمون نسیم خانوم بزرگوار

:expressionless::expressionless::expressionless::expressionless::joy::rofl:

10 پسندیده

خواهش میکنم اقا فرزاد که همیشه لطفتون شامل حال بنده بوده :pray:

خو چیه حقیقته دیگه :joy:
باز خوبه شیکش کردم گفتم دفتر وگرن چند تیکه برگه هم حق مطلب رو ادا میکرد

7 پسندیده

مرسی نسیم جان چه سیستم جالبی
من ی سال تصمیم گرفتم رخدادای هر روزمو ثبت کنم.ی سالنامه گذاشتم و برنامه هر روزمو مینوشتم.از ۳۶۵ به جرات بگم ۳۲۰ روزشو نوشتم! اسمشم گذاشته بودم شرح ماوقع!
ی مشکلی فقط داشت.اون موقع من دوران طرحم و دانشجویی و اینا و خلاصه فشار کاریم زیاد بود برا همین اوضاع دفترم بیشتر انرژی منفی شده بود برام برا همین ترکش کردم
الانم مینویسم برنامه م رو ولی نه مث اون موقع
خلاصه امیدوارم با این توضیحات عالیه تو دوباره برگردم حالت سابق ولی اینبار پر از انرژی مثبت :grinning:

7 پسندیده

راستش منم اینطوریم اگه اوضاع دفترم مرتب نباشه انرژی منفیه
ولی الان با این سیتم مرتب می نویسم
لیست فیلمام
کتابام
مقالاتم
جاهایی که میرم قشنگ صفحات خودشو داره و این یه نظم فکری میده بهم

ایشالاه عزیزم ایشالاه :heart_eyes::rose:

6 پسندیده

من جملاتش اون موقع برام منفی بود.الان دوباره بعضی بخشاشو مرور کردم باورم نمیشه جملاتی که برام منفی تلقی میشد انقد بتونه انرژی بم بده :grin::relaxed:
الان یکیشو برات میفرستم :slightly_smiling_face:
مرسی ازت

6 پسندیده

میبینی چقدر مرور چیزایی که گذشته نوشتیم لذت بخشه :joy:

اره بفرست حتما عزیزم

5 پسندیده

واقعا ازتون ممنونم نسیم خانوم، خیلی به یه شیوه ی برنامه ریزی احتیاج داشتم خیلی هم دنبالش گشتم اما نتونستم چیز بدرد بخوری پیدا کنم که کاربردی باشه… ان شا الله منم بتونم مثل شما با این شیوه از وقتم به بهترین نحو استفاده کنم … خدا خیرت بده…یک در دنیا صد در آخرت:smiley::pray:

5 پسندیده