تکنیک tprs روشی عالی برای یادگیری زبان انگلیسی و تدریس آن

سلام به همه دوستان عزیز.
با شما هستیم با معرفی یکی از تکنیک های فوق العاده برای یادگیری زبان و همینطور تدریسش.
خیلی از شما با داستان های کوتاه مجموعه های ای جی هوگ آشنا هستید.
مطمئناً خیلیاتون خبر ندارید که این داستان ها نشات گرفته از تکنیک TPRS هستند. ولی این تکنیک اصلا چیه و چجوری ساخته شده ؟
تو این مقاله به این تکنیک فوقالعاده برای یادگیری زبان می پردازیم. خود من به شخصه انگلیسیمو مدیون این تکنیک هستم.

شروع تکنیک TPRS

بلین ری معلم زبان اسپانیایی در یکی از دبیرستان آمریکایی بود. 5 سال اول تدریسش به شدت سخت گذشت، چرا که مهم نبود چه روشی یا چه راهی رو پیش بگیره، همیشه دانش آموزان یه حس گنگی در خودشون داشتند و بلین از این بابت احساس ضعف می کرد. سر آخر داشت به این موضوع می رسید که مشکل از اونه و او معلم خوبی نیست. ولی سعی کرد آخرین تیرش رو به سمت هدف شلیک کنه، چون اگه با این روش پیش می رفت احتمال از دست دادن شغلش وجود داشت.
واسه همین کتاب دکتر جمز اشر رو خرید و مطالعه کرد. این کتاب شامل تکنیک TPR که مخفف Total Physical Response است. بلین این روش رو تو کلاسش امتحان کرد. این روش به این شکله که مثلا شما می گید Stand up و از جاتون پا میشید. دانش آموز حرکات شما رو می بینیه و با تکرار های زیادی که انجام می دیدید، کم کم به این موضوع می رسه که Stand up یعنی پا شدن.
به مرور از کلمات آسون به کلمات سخت تر می رسید و به جای استفاده از کلمات، کم کم جملات رو وارد تدریس می کنید. این جملات به مرور طولانی تر و طولانی تر می شن مثلا می گید :

Stand up, go to the corner of the class and pick up that book, bring it here to me and then go and sit.

با این کار قادر خواهید بود، بدون ترجمه به تدریس انگلیسی بپردازید.
بلین ری از این روش برای چند ماه استفاده کرد ولی به مرور به نقطه ضعف این روش رسید. نقطه ضعف این روش این بود که بعضی از کلمات یا جملات رو نمیشد با حرکات نشون داد یا اگه نشون می دادید برای دیگران قابل فهم نبود.
تو این مدت بلین ری کتابی از دکتر اسفن کرشن خوند و متوجه شد که برای یادگیری زبان نیاز که مطالب “ورودی قابل فهم” باشند. وگرنه زبان آموز آنچنان قادر به دشت زبان نخواهد بود.
پس تکنیک TPR رو توسعه داد و به تکنیک TPRS که مخفف Teaching proficiency through reading and storytelling تبدیلش کرد. با این تکنیک بلین ری به دانش آموزان دبیرستان، یاد داد به شکل روون اسپانیایی صحبت کنند که به نوع خودش موضوع جالبیه. چون خیلی از مردم تو مدارس انگلیسی یاد نمی گیرند.

چرا تکنیک TPRS ؟

همونطور که از اسمش پیداست، شما انگلیسی یا هر زبانی رو با استفاده از داستان ها یاد خواهید گرفت. آیا داستان ها معجزه می کنند؟ بله اونها معجزه می کنند.
فرض کنید می خواید لیستی از لغات رو یاد بگیرید… شما کلمات رو اگه در قالب یک یا چندین جمله به شکل یه داستان یاد بگیرید، سریع تر کلمات رو بخاطر خواهید سپرد. مخصوصا که اگه این داستان قوه تصور شما رو فعال کنه و بهتون اجازه بده یک داستان رو در قالب های مختلف مثله خشونت، کمدی، عجیب غریب یا در کل در قالب یک "احساس خاص "تصورشون کنید.
در تکنیک TPRS شما کلمات رو در قالب یک داستان که به شکل کاملا فعالانه ایجاد میشه، یاد می گیرید. داستان رو متصور میشید و تمام صحنه های داخل داستان رو در ذهنتون می سازید. این کار به شما این امکان رو میده که کلمات رو در جایگاه و زمینه های متفاوت مرور کنید و یک ارتباط میان کلمات و ذهنتون ایجاد کنید. به طوری که این کلمات در ذهن شما کاملا غرق میشن و عمیقاً جای می گیریند.

این تکنیک چجوری پیاده میشه؟

برای تجزیه و تحلیل دقیق این تکنیک من ویدئویی از خود بلین ری در یوتیوب دیدم:

این تکنیک به این صورته که شما، یه داستان رو با سوالات متعدد، کامل می کنید. به بیان دیگه دائما سوال می پرسید و دانش آموزان جواب میدن، اینقدر این روند ادامه پیدا می کنه تا داستان به پایان برسه.
روند گفتن این داستان به سه صورت مختلفه:

  1. شرح داستان توسط معلم: معلم یه شرح کوچیک از یه واقعه میده مثلا میگه:
There was a girl

کل کلاس باید نسبت این شرح واکنش نشون بدن. این واکنش باید با آآآآآآآآآآآآآآآآآآ بیان شه.

  1. سوالی پرسیده میشه که شما جوابش رو می دونید:
Was there a girl?

که مشخصاً همه جواب میدن yes

  1. سوالی پرسیده میشه که شما جواب رو نمیدونید. تو این حالت باید جوابی بدید که معلم رو یه جوریایی جذب کنه.
What was the girl's name?

هر کسی یه اسم میگه، یکی میگه Angela یکی میگه Lana و…

معلم به انتخاب خودش یکی از این اسم ها رو برای داستان انتخاب می کنه.
معمولا اگه این روش تو یه کلاس پیاده شه، معلم یکی از دانش آموزان رو جدا می کنه، اسمش رو می پرسه و داستان رو هول محور اون دانش آموز پیش میبره. اینجوری سایر دانش آموزان بهتر متوجه داستان میشن.
همونطور که در ویدئو مشاهده می کنید بلین دائم در حال سوال پرسیدن و به چالش کشیدن دانش آموزانه. فقط برای اینکه اونها متوجه هدف این سوالات بشن گاهی وقتا از مترجم می خواد که به پرتغالی حرف بزنه، وگرنه هیچ جای داستان رو به پرتغالی بر نمیگردونه.
در آخر هم از مترجم می خواد که از دانش آموزان بپرسه اگه همه داستان رو فهمیدن 5 تا انگشتشون رو بالا بگیرن یا اگه اکثرش رو فهمیدن 4 تارو
که می بینید بچه ها حتی با اینکه بار اولشونه با این تکنیک کار می کنند تمام ماجرا رو متوجه شدند.

فواید تکنیک TPRS

یادگیری بهتر لغات: همونطور که در اول این مطلب بهش اشاره شد، چون لغات رو در قالب داستان یاد می گیرید، این قابلیت رو خواهید داشت که اونها رو تصور کنید و عمیق تر اون هارو جذب کنید.

یادگیری گرامر به شکل ناخودآگاه: به مرور با گوش دادن به داستان ها حسی رو در خودتون پرورش می دید که غلط رو از درست می تونید تشخیص بدید. بدون اینکه قواعد گرامری بخونید. شما یه جمله رو بیان می کنید بدون اینکه به قواعد فکر کنید، فقط حس می کنید که این جمله درسته و اون رو بلافاصله به زبون میارید.

یادگیری در محیطی سرشار از انرژی و شادی و خنده: همونطور که تو ویدئو می بینید دانش آموزان دائماً در حال خنده و پاسخ دادن هستند. به جای اینکه بشینند و یاداشت برداری کنند، دائم در حال پاسخ دادن به سوالات و تشویق شدن توسط بلین ری هستند.

تربیت ذهن برای واکنش نشان دادن در زبان: وقتی دائم مجبور باشید به سوالات پاسخ بدید، خود به خود ذهن یه عادتی در خودش ایجاد می کنه که به صورت ناخودآگاه به سوالات پاسخ بده.

افزایش اعتماد بنفس: دانش آموزان دبیرستان بلین ری در کلاس هاش به اعتماد بنفس دست پیدا کردند، چرا که نیازی نداشتند دائم به گرامر و لغات فکر کنند. اونها با این روش به لذت مکالمه پرداختند و با اعتماد بنفس مشغول استفاده از زبان شدند.

فعالانه عمل کردن: معلم چیزی شرح بده شما واکنش نشون میدید. چیزی بپرسه شما جواب می دید. شما دائما در حال فعالیت هستید و این راز موفقیت در زبان انگلیسیه.

سوال و جواب های توئیتری

و در آخر بخش کوتاهی از این مطالب از مصاحبه ای جی هوگ با بلین ری بوده که به بخش سوال و جواب های توئیتری با ای جی هوگ می پردازیم:

داستان ها برای روون شدن در زبان کافی اند؟

بله، همونطور که بلین بهش اشاره کرد، دانش آموزانش فقط با داستان ها، زبان اسپانیایی رو یاد گرفتند. روون شدن یعنی بتونید راحت صحبت کنید، مفهومش این نیست که عالی میشید، نه! ولی می تونید ارتباط برقرار کنید.

آیا دیدن bbc یا cnn برای پیشرفت انگلیسیم مناسبه ؟

بله می تونن، به شرط ها و شروطه ها.

اگه شما cnn رو متوجه نشدید بهتون کمک نمی کنه، دارید می بینید و گوش میدید ولی هیچی نمی فهمید، پس در واقع وقتتون رو هدر می دید. ولی اگه سطحتون بالاست و اکثرش رو می فهمید، مثلا 90 درصد، بله صد در صد برای شما کمک کننده خواهد بود. چون می تونید از 90 درصد استفاده کنید و 10 درصد باقی رو حدس بزنید. این به شما کمک می کنه مهارت شنیداریتون و سرعت درکتون رو بالا ببرید.
کار دیگه ای که می تونید بکنید اینه. اگه براتون سخته، 10 دقیقه ازش رو ضبط کنید، بعد از زیرنویس یا متن استفاده کنید. به جای اینکه کلش رو نگاه کنید و هیچی متوجه نشید، دوباره و دوباره بهش نگاه می کنید که در این صورت این بخش برای شما قابل فهم خواهد شد.
گوش دادن به اخبار برای تلفظ عالیه چون از لهجه اصلی آمریکایی استفاده می کنند. ولی صحبت اونها شامل اصلاحاتی که مردم تو اجتماع استفاده می کنند نمیشه. بیشتر جنبه رسمی صحبت کردن داره.

کسی که تازه شروع کرده و هیچی متوجه نمیشه چیکار کنه؟

TPRS برای تازه وارد ها بهترین روشه. اگه من بخوام به یه کلاس کاملا صفر درس بدم که هیچی از انگلیسی بلد نیستند و منم زبانشون رو بلد نیستم. احتمالا اولین ماه از انجام حرکات استفاده می کنم. مثلا اگه گفتم “پاشید” خودم پا میشم، اونا بهم نگاه می کنند. میگم “بشینید” بعد میشینم دوباره بهم نگاه می کنند. که این باعث میشه کم کم متوجه شن که پاشدن و نشستن یعنی چی؟ که هر چی جلوتر بریم از دستورات سخت تر برای انگلیسی استفاده می کنم. جملات بلند و … این بهشون یه حس فهم از انگلیسی میده. بعد یه ماه از همون واژگان که بهشون یاد دادم برای ساختن داستانها استفاده می کنم. با این روش بدون نیاز به ترجمه کردن می تونید به تازه وارد ها تدریس کنید. یا اگه یکم می تونید از ترجمه استفاده کنید، که تو این حالت می تونید از همون اول داستان و حرکات رو با هم تلفیق کنید و بهشون تدریس کنید. چیزی که نباید انجام بدید اینه که نباید بهشون گرامر تدریس کنید چون به شدت گیج میشن.

ایا برای تازه واردها هم سوال پرسیدن خوبه ؟

بله سوال بپرسید. در روش TPRS پایه بر سوال پرسیدن بنا شده. شما فقط داستان رو نباید تعریف کنید. این یکی از اشتباهات من تو ژاپن بود، درسته یکمی بهشون کمک کرد و یه چیزایی یاد گرفتند، ولی بعد ها این تکنیک سوال پرسیدن رو یاد گرفتم که متوجه شدم خیلی خیلی از تعریف داستان، قوی تره.
بله باید شروع به سوال پرسیدن کنید. می تونید از سوالات خیلی ساده که جوابشون آره یا نه هستش، استفاده کنید حتی کسی که تازه شروع کرده هم می تونه با بله و خیر جواب بده. چون زبان خودش، شامل سوال و جوابه پس هر جفتو همزمان یاد بدید. این جوری مغزشون رو هم تربیت می کنید. چون شما وقتی سوال می پرسید دانش آموز باید واکنش نشون بده.


خیلی خب!!! اینم معرفی این تکنیک.

این تکنیک شخصا واسه من یکی از بهترین روش ها برای یادگیری زبان بوده. باعث شده الان برای مکالمه داشتن استرس کمتری داشته باشم و با اعتماد بنفس بیشتری صحبت کنم و خب از همه مهم تر باحال تر از خوندن گرامر و کتاب های درسیه. امیدوارم واسه شما هم اینجوری باشه.
برای استفاده این تکنیک می تونید تو اپلیکیشن زبانشناس از منابع، داستان های واقعی، انگلیسی قدرت، داستان های کوتاه و درس های وی آی پی استفاده کنید.

موفق باشید.

107 پسندیده

مقاله خیلی عالی بود، دمت گرم
اگه دوست داشتی میتونیم یه روزی بریم تو کار کتابش

9 پسندیده

خیلی گشتم فرزاد پیدا نشد که نشد

7 پسندیده

اسم کتاب و نویسنده شو دقیق بگو ببینم من پیدا میکنم؟

8 پسندیده

fluency through tpr storytelling
blaine ray

9 پسندیده

فیلمش چه جالب بود و صد البته چه تکینیک عالیییی بود.
ممنون اقا کامبیز خیلی لطف کردین از به اشتراک گذاشتن این مطالب ارزشمند :rose:

8 پسندیده

اصن کتاب صوتی نداره
تو آمازون و Audible هم پیدا نکردم
بدون فایل صوتی فایده نداره

5 پسندیده

متنیش پیدا شده مگه ؟
کتابش بیشتر واسه معلما خوبه.
اگه تونستی متنیشو پیدا کنی بد نیست. واسه اضافه کردن به زبانشناس این کتاب خوب نیستش.

آره انصافا فیلمش خیلی باحاله.
کاشکی به ماهم اینجوری تدریس می کردن

7 پسندیده

دوسال پیش یه فیلمی از ای جی تو یه همایش دیدم از یوتیوب که دقیقا همین تکینک رو داشت پیاده میکرد . یکی از مینی استوریای درس newmethod بود. یادمه خیلی گشتم بازم بیابم ولی نبود

4 پسندیده

https://www.youtube.com/watch?v=ZcLrvJWNdko

5 پسندیده

نه بابا
اسپنیش شو پیدا کردم
ولی انگلیسیش کمیابه

7 پسندیده

به نظرم کتاب زیاد تو صف اقدام دارین. برین تو کار ویدیوهای ای جی. یکم خب سخته واسه همه از یوتیوب ببینن. اگه بشه زبانشناس ویدیوهای بیشتری اضافه کرد عالی تر میشه

11 پسندیده

این همونه (گذاشتم اینجا واسه کسایی که قندشکن ندارن)
https://streamable.com/6cbfb
https://streamable.com/dxugx

https://streamable.com/n1l68

17 پسندیده

خیلی هم خوب و عالی و کامل :clap::clap::clap:
عهههه فکرکنید اگه از زمان مدرسه باهمچین روشی بهمون درست میدادن الان واقعا اینجا نبودیم :disappointed::worried:
روش آموزش مدرسه ها کناااااار
ادا و اصول معلما هم یه طرف
معلم زمان مدرسه خودم بشخصه
دم به دیقه بامون چپ میکرد میرفت تو دفتر مینشست :expressionless::neutral_face:
ماهم باید میرفتیم التماس برگرد سمیه :joy::joy:
کسی نبود بهش بگه عاقا نمیخوای درس بدی برو خونتون
مارو چرا هویج میکنی :neutral_face:

مقالتون عالی بود آقا کامبیز
واقعا ممنون :rose:

11 پسندیده

دمت گرم :rose:
خیلی خوب اجرا میکنه این روشو ولی عمرا به پای اون هندیه که بهنام قبلا گذاشته بود برسه :joy:

7 پسندیده

:joy::joy::joy::joy::joy: خیلی خندیدم

اون که god of TPRS بود :joy:

6 پسندیده

سلام دستتون درد نکنه ودمتون خیلی خیلی گرم با این گنجینه اطلاعات مفیدی که در اختیارما قرار میدید…ازاین مطلب هم مثل همیشه وسایرمطالب مفیدتون واقعا بهرمند شدم…حقیقتا هرقدمی که به جلو برمیدارم بیشتر وبیشتر ارزش درستی گفته ها ومطالبتون رو درک میکنم…
بازم ممنون ازوقت وانرژی که صرف آگاهی دادن به ما میکنید… :pray:

6 پسندیده

می تونید بهشون ایمیل بزنید. معمولا در اختیارتون می گذارند و یا حداقل مسیر دسترسی به کتاب رو بهتون میگن.

5 پسندیده

کتابش فروشیه. تو آمازون هست ولی شرایط خرید واسه ما ایرانیا مشکله واسه همین مجبوریم نت رو زیر و رو کنیم تا رایگان پیدا کنیم

7 پسندیده

واقعا همینجوره


4 پسندیده