مدارسی که ما را کند ذهن می کنند - سلاح های آموزش جمعی (معرفی کتاب)

سلام و درود به همه کاربران عزیر زبانشناس. :tulip: :muscle:
در این تاپیک قصد دارم معرفی کوتاهی از دو کتاب که به تازگی در زیبوک مطالعه کردم بنویسم، به امید اینکه دیگر عزیزان هم به مطالعه ی این دو کتاب عالی ترغیب شوند.

نویسنده هر دو کتاب جان تیلور گاتو هستش که به نقد نظام آموزش می پردازه. هر دوی ای کتابها (مدارسی که ما را کندذهن می کنند و سلاح های آموزش جمعی) در قسمت متفرقه زیبوک قابل دسترسی و مطالعه اند.

نویسنده ی این کتاب که تجربه ی سی سال تدریس در مدارس رو داره از تجربه ی شخصیش صحبت میکنه و توضیح میده که چرا اقدام به نوشتن این کتابها کرده. او در یکی از فصلهای کتاب بیان میکنه که ما معلم ها به دانش آموزای بیچاره رقابت و احساس نفرت به هم رو یاد میدیم. یاد میدیم که چگونه از نظر احساسی و علمی به ما وابسته بشن به جای اینکه اعتماد به خود و تفکر انتقادی رو یاد بگیرن.

به گفته ی نویسنده، مدارس ما رو عامدا و عالما کند ذهن بار میارن. چرا؟ او توضیح های مختلفی رو برای پاسخ به این پرسش مطرح میکنه. ابتدا به تاریخچه ی مدارس میپردازه و بیان میکنه که چگونه مغزهای پشت مدارس اجباری به دلایل سیاسی و اقتصادی از روش آموزشی آلمان (پروس قدیم) تقلید کردند و فراوان به نوشته های این نویسندگان استناد میکنه.

دلیل سیاسی در ورای مدارس که تقریبا همه چیز به خورد ما میدن به جز مسائل مهمی که در زندگی به کارمون بیاد! اینه که دولتها افراد تابع، مقلد و بله قربان گو رو راحت تر کنترل می کنند تا افراد مستقل، پرسشگر و متفکر رو، و مدارس دقیقا برای به وجود آوردن گروه اول و جلوگیری از رشد دسته دوم به وجود اومدن.

دلیل اقتصادی هم اینه که دولتها و شرکت های بزرگ به روشهای گوناگون به دنبال پرورش جامعه ای مصرف گرا هستند تا سود بیشتری کسب کنند. از فرصتهای شغلی فراوان که در مدارس وجود داره تا انتشاراتی که کتابهای درسی رو چاپ می کنند تا خود انسانهایی که مصرف گرایی رو می پرستند همه و همه دلایل خوبی برای سودآوری اند. مدارس هرگز دغدغه ی نابغه شدن ما و فرزندان ما رو نداشته و ندارند.

نویسنده به تجربه های فراوانی استناد میکنه که بسیاری از افراد که از مدرسه اخراج شدند یا خودشون ترک تحصیل کردند، در آینده چه افراد موفقی شده اند و چه رویکرد منفی ای نسبت به دوران مدرسه دارند. حتا سیاست مداران بزرگ هم در مدرسه جزو شاکرد اولی ها نبودن. خود من پسرخاله ی نوجوانی دارم که ترک تحصیل کرده و چقدر هم از این کار راضیه و به نظر من هم کار درست رو اون کرده! یکی از دلایلی هم که من از دانشگاه انصراف دادم همین مسخره بودن نظام تحصیلی بود و آرزو میکنم ای کاش زودتر از اینها از این سیستم بیرون میومدم.

حالا این چیزهایی که نویسنده میگه مرتبط با مدارس آمریکاست و اگر بخواهیم این موضوعات رو بومی سازی کنیم خواهیم دید که چه اندازه وضع در اینجا بدتره! از تدریس اجباری ایدئولوژی های سیاسی و مذهبی گرفته تا مافیای کتب درسی و کنکور مثل گ…ج و قلم…ی و … که هر سال هم شاهد بروز مافیای جدیدی هستیم. این ها هیچ کدومشون به فکر دانش اندوزی من و شما نیستن و فقط به سود میلیاردی ای که هر ساله به جیب میزنند فکر میکنن. وگرنه ماها هرکدوممون الآن نابغه شده بودیم.

و سرانجام توصیه نویسنده home schooling یا یادگیری در منزله. خود من اگر بچه داشتم هرگز اونهارو دوازده سال!!! نمیفرستادم به جایی که یک غریبه مغز اونها رو با مطالب بیربط پر کنه و خودم به دانش اندوزی او کمک میکردم.

خلاصه اینها بازگویی مطالبی بود که از این دو کتاب خوندم و شما دوستان رو توصیه به خوندن خود کتابها میکنم به امید نجات فرزندانمون از چنگال نظام آموزشی غلط و پایان دادن به این چرخه ی باطل. :pray:

راستی ای جی هوگ هم در یکی از پادکستهاش به همین موضوع از نظر جان تیلور گاتو می پردازه و این پادکست هم در زبانشناس در دسترسه:

مطلب مرتبط: لینک معرفی کتابهای زیبوک

26 پسندیده

سلام، خیلی ممنون از معرفی تون، ترغیب شدم برم این کتاب رو بخونم. :rose:

در این که سیستم آموزشی مدارس ایران ی سیستم استعداد کش هستش شکی نیست. آدم انتظار داره بعد ۱۲ سال واقعا به انداره ای که زمان صرف کرده نتیجه بگیره ولی حقیقت این هستش که وقتی به پایان این دوره میرسی، میبینی که شاید خیلی خوش بینانه نگاه کنی ۱۰ درصد اون مطالب کاربردی و به درد بخورن. بعد تو ۱۸ سالگی تازه نصف افراد یا اصلا نمیدونن استعداد ها و علایقشون چیه و نصف دیگه ی افردا ازشون غفلت کردن.

محتوای نامناسب بدون در نظر گرفتن استعداد و علایق افراد، آموزش ب شدت ضعیف و نادرست همین محتویات، فشار روانی بیش از حد و…باعث میشه که مدارس رو ی سیستم ب شدت معیوب دونست.

کاملا واضحه که تغییر ی همچین سیستم افتضاح و معیوبی سخته ولی بلاخره باید از ی جایی شروع بشه.

12 پسندیده

ممنونم که اینقدر خوب کتابها رو معرفی کردین :rose::seedling:

8 پسندیده

به هزارویک دلیلللل ، یکصدویک درصد با نظراتتون موافقم . دست خودمم نیست ، چیزی ک عیانه چ حاجت ب بیانه .
mostafa.76@
@boudicca

7 پسندیده

کاملا موافقم. :ok_hand:

6 پسندیده

سلام ممنون بابت معرفی.
واقعا خیلی خیلی حق بود!
مدارس ما در حالیکه به استعداد درونی هیچ دانش آموزی اهمیت نمیده بلکه بچه هایی که استعدادشون رو پیدا نکردن رو هم سرکوب میکنن.
هرساله هم با برگزاری یسری جشنواره ها و مسابقات مزخرف مثل جابربن حیان و خو…زمی و …
سر خودشونو شیره میمالن که ما دنبال استعداد یابی هستیم. ولی وقتی رشته هاشون رو برای شرکت میبینی خیلی خیلی محدود و تکراریه.

میگن برید دنبال استعداد هاتون؟
بعد هم کلاسی من که به اشتباه اومده تجربی و استعدادش توی فیلمنامه نویسی هست رو بهش اجازه تغییر رشته نمیدن چون سختشونه آزمون تغییر رشته بگیرن.
بعدم به غلط بهش مشاوره میدن که فعلا بمون تو رشته نظری دانشگاه برو فیلمنامه نویسی.
چرا؟چون به هر حال باید کنکور بده.چون همینکه بخواد نهایی دوازدهم رو تو رشته نظری قبول شه باید کلی کتاب بخره.
پول همه اینا هم میره تو جیب همون مافیا ها.
:slightly_smiling_face:صبح تا شب باید بخونیم
تهشم کیا قبول میشن
اصن چجوری قبول میشن
خدا میدونه‌

7 پسندیده

خواهش میکنم.

چی بگم، واقعا خیلی تلخه.
براتون از صمیم قلب آرزوی بهترینها میکنم. :rose: :rose:

5 پسندیده

:rose:ممنون همچنین

5 پسندیده

این تاپیک فوق‌العاده‌اس مرسی ازتون آقا مصطفی واقعا تاپیکای پرمغزی میزنین:clap::clap::clap::clap:کاش میشد این تاپیک رو دو میلیون بار لایکش کرد:clap::clap:

اتفاقا آقای رابرت کیوساکی که یکی از بزرگترین تاجران و سرمایه گذاران دنیا و همینطور نویسنده کتاب معروف پدر پولدار پدر بی پول هست(این کتاب توی زیبوک موجوده)دقیقا همین نظر رو داره و با فرستادن بچها به مدرسه مخالفه‌.

آقای ایلان ماسک که دیگه معروفه تو کل دنیا و نیازی به معرفیش نیس ایشون هم گفتن مدارس باید به بچها آموزش بده که چطور در 20/30 سالگی ثروتمند بشن نه اینکه بهشون یاد بده چطور در 60 سالگی بازنشسته بشن!

6 پسندیده

خواهش میکنم. ممنونم از نظر لطفتون. :rose: :rose:

کاش پدر و مادرها درباره فرستادن فرزندانشون به مدرسه بیشتر فکر می کردند…

4 پسندیده

راستش این موضوع برام غیرمنتظره بود. تا حالا با این دید به مدرسه نگاه نکرده بودم.
ولی از طرف دیگه راه حلش چیه؟ اگه مدرسه نریم که با سواد نمیشیم.
و همه هم پولدار نیستن که تو خونه بچه‌ها شون رو درس بدن.
.
راستش من حتا یه جورایی برعکسش فکر می‌کنم.
فکر می‌کنم زنها هم همشون مثل مردها باید برن سر کار تا آزادی واقعی رو بتونن برای خودشون بسازن و تجربه کنن.
که لازمش اینه که کودکستانها و مدارس حتا بیشتر گسترش پیدا کنن تا زنها مثل مردها فراغت داشته باشن تا بتونن برن سر کار.

5 پسندیده

مگه الان زنها کار نمی کنند ولی بعضی کارها سنگینه نمیشه یک مثل یه مرد کار کنه بهترین کار زن تربیت فرزنده که هر مردی نمی تونن انجامش بده

2 پسندیده

واقعا درسته…
یادگاری تحصیل برای من این بوده که اکثر خواب های شبانه ام یه دانش آموزم که درس نخونده و امتحان داره و افتاده و این بخاطر اضطرابی که ۱۲ سال مدرسه و ۴ سال دانشگاه روی من بوده…
ما با سواد نیستیم صرفا خوندن و نوشتن بلدیم

6 پسندیده

بهترین کاری که یک زن میتونه انجام بده همونیه که خودش تصمیم می گیرد… تربیت فرزند کار والدین هست نه صرفا زن

11 پسندیده

درسته.زن تحملش بیشتر مرد کسی نمی تونه تلاش های یه مادر رو حس کنه تا صبح بیدار میمونه برای بچه اش که احیانا چیزیش نشه

1 پسندیده

موافقم.
در طبیعت هم در پستانداران، وظیفه‌ی بزرگ کردن بچه معمولاً بر عهده‌ی ماده هست.
نه فقط در مورد پستانداران.
شما حتا یه مرغ و خروس رو در نظر بگیرین.
تمام وظیفه‌ی روی تخم نشستن و بزرگ کردن جوجه‌ها بر عهده‌ی مرغه و خروس هیچ کاری نمی‌کنه در این رابطه.

1 پسندیده

ببخشید ما رو با حیوان مقایسه می کنید

1 پسندیده

مدرسه به هیچ وجه برای باسواد کردن ما نیست، بلکه برای کودن ساختن ماست، چه چیزی از مدرسه یاد گرفتیم واقعا؟
بنظرم راه حلش اینه که ما آموزش و تحصیل خودمون رو برعهده بگیریم. همون home schooling که با گسترش تکنولوژی راحتتر هم شده و پول زیادی نمیخواد.

هرچند موافقم که مدارس باید برای افراد کم بضاعت رایگان باشن.

کاملا موافقم. :ok_hand:

5 پسندیده

بنظرم خانم ها باید از خودشون بپرسن که چرا باید وظیفه بچه دار شدن، تر و خشک کردن و تربیت فرزندان بر عهده اونا باشه؟ چرا باید درد زایمان، افسردگی پس از زایمان و بی خوابی کشیدن های پس از اون رو تحمل کنند؟

منظور من خانم های فرهیخته و باسواده که مادر شدن، بسیاری از استعدادها و توانایی هاشون رو نابود میکنه.

7 پسندیده

نه منظورم این بود که طبیعت‌گرایی هم دیدگاهتون رو تأیید می‌کنه.
به هر حال طبیعتگرایی هم یه دیدگایه که طرفدارای خودش رو داره.
هر کس یه دیدگاهی داره.

4 پسندیده