در این تایپک قصد دارم مهم ترین تکنیک و مبحث کتاب اثر مرکب را بررسی کنم و در پایان مقاله،چند نکته و ابهام را در خصوص کتاب دارن هاردی مطرح کنم و خوشحال می شم نظر دوستان را در مورد این مسائل بدونم…
مقدمه:
حتما اکثر شما این کتاب را مطالعه کردین و یا دست کم نگاهی هر چند گذرا بهش انداختین. اول بگم که هدف من نقد کتاب اثر مرکب نیست و بعد از 5 بار خوندن این اثر به مسائلی برخورد کردم که اینجا مطرح می کنم واگر کسی نظری داشت بیان کنه. آقا فرزاد زحمت کشید و چکیده هر فصل و آنچه نیاز بود در تایپک جداگانه ای گفت پس من دیگه وارد این قسمت نمیشم . از نظر من هدف اصلی این کتاب چیزی نیست جز یاد دادن برنامه ریزی برای موفقیت در زندگی و برای این منظور ابزار و راهکارهایی را ارائه داده؛ ولی به عقیده من پرسش نامه های پایانی این کتاب به همراه تکنیک "weekly rhythm register " مهمترین بخش این کتاب که در نهایت به شما هدف گذاری و راه رسیدن به موفقیت را یاد می ده. در ادامه این بحث به همین بخش از کتاب می پردازم و اینکه به نظرم چه مسائلی باید در به کار بردن این تکنیک حل بشه تا به درک روشنی از موضوع برسیم.
سوال هایی که در ادامه می خوام بررسی کنم به قرار زیر:
- هدف گذاری درست باید به چه صورتی باشه؟
- چند هدف باید انتخاب کنیم؟
- چه رفتار و عادتی برای رسیدن به اهداف انجام بدیم؟
- چگونه این عادت ها را در برنامه روتین روزانه قرار بدیم؟
- چه تعداد عادت برای هر هدف در نظر بگیریم؟
- اولویت با کدام اهداف باشد؟
- اهداف کوتاه مدت، بلند مدت و بسیار بلند مدت (تا پایان عمر) چگونه در برنامه ریزی هفتگی ، ماهانه و سالانه قرار می گیرند؟
مرحله اول: هدف گذاری و طریقه شناسایی آن
برای انتخاب اهداف اصلی شما باید همه جنبه های زندگی را در نظر بگیرین.در نمودار زیر این جنبه ها مشخص شده که شما باید برای هر یک از آن ها 8 هدف مهم و اصلی که برای شما اولویت دارن را مشخص کنین.نمودار چرخ زندگی یا موفقیت کارنیل، برای هدف گذاری خیلی به کار میاد.
در فاز بعدی باید یک جدول از 8 هدف معین شده در هر زمینه از زندگی داشته باشین مثلا در زمینه سبک زندگی، می تونین یادگیری زبان انگلیسی یا چند زبانه شدن را قرار بدین. پس تا اینجا شما 8 جدول دارین که هر کدوم دارای 8 هدف. حالا ار بین تمام اهدافی که تعیین کردیم، 10 مورد از مهم ترین اهداف را گزینش می کنیم به طوریکه ویژگی های زیر را داشته باشند:
-
باید صریح باشند؛ یعنی مثلا نگویید هدف من این است که بدهی نداشته باشم باید بگویید هدف من این است که 10 میلیون تومان بدهی کمتر داشته باشم تا ماه آینده
-
قابل اندازه گیری باشند؛این مورد خیلی مهم است چون اگر شما معیاری نداشته باشین، نمی تونین با گذشته مقایسه کنین و ارزیابی داشته باشین. مثلا نگویید ورزش می کنم تا تناسب اندام داشته باشم، بگویید ورزش می کنم تا 10 کیلو لاغر شوم یا 3 کیلو حجم عظلانی داشته باشم یا…
-
مرتبط باشند؛ باید اهداف شما مربوط به مسیر رسیدن به جنبه های زندگی شما باشند و فقط توسط خود شما انتخاب شده باشند نه جامعه یا خانواده…
-
دستیافتنی باشند؛ رویایی هدف گذاری نکنید به طوریکه دستیابی به آن غیر ممکن باشد
-
حساسیت زمانی داشته باشند؛ این مورد بسیار مهم است. اگر زمان تعیین نکنید، انگیزه ای برای ادامه نخواهید داشت مثلا بگویید من انگلیسی قدرت را در مدت 3 ماه به پایان می رسانم یا …
-
متعادل باشند؛ حتما این مورد را رعایت کنید. اهداف انتخابی شما باید همه جنبه ها و عرصه های زندگی را در بر بگیرند تا شما را به کامیابی و خوشبختی که بالاترین هدف است برسانند.
تا اینجا شما جدولی از 10 هدف برتر به همراه تاریخ معین شده، در اختیار دارین که شرایط 6 گانه را کسب کردند.
مرحله دوم: ایجاد عادت، متناسب با هدف
حالا در این مرحله باید بر اساس هدف هایی که در مرحله قبل تعیین کردین، عادت هایی در زندگی ایجاد کنین تا شما را به اون اهداف نردیک کنه و در نهایت به اون اهداف برسونه. اما چطوری باید این کار انجام بدین؟
مراحل ایجاد عادت:
فرض کنین هدف شما کسب درآمد 100 میلیون تومانی در سال 98 باشد.
-
توصیف کلی از اینکه به چه کسی باید تبدیل شوم
-
عادت ها یا رفتار های جدیدی که باید شروع کنم
-
عادت های سالم فعلی که باید گسترش بدهم
-
عادت ها و رفتار های بدی که باید متوقف یا جایگزین کنم
-
سه تغییر بزرگ را انتخاب کنم و تعیین کنم که چطور در برنامه روزانه یا هفتگی من پیاده می شوند
برای نمونه یک برنامه که به این شکل تنظیم شده، در شکل زیر آوردم
همین مراحل را برای تمام اهدافتون انجام بدین…
مرحله سوم: برگه ثبت ریتم رفتار های هفتگی
خب رسیدیم به مهمترین بخش این پروسه و اون ثبت رفتارهای هفتگی؛ دلیل انجام این کار، تبدیل رفتار به عادت(تحقیقات نشون میده که اگر یک رفتار را به مدت 300 روز ادامه دهید، تبدیل به عادت شده و ملکه ذهن شما خواهد شد)
اگر شما از رفتار های کوچک شروع کنین و در مسیر اهدافتون به عادت تبدیل کنین، نتایج بزرگی در بلند مدت به ارمغان میاره.
شما باید 3 تغییر بزرگ در مرحله قبل که برای هدفتون انتخاب کردین را در برنامه هفتگی قرار بدین و برای تمام اهدافتون این کار انجام بدین نسبت به اولویت.
توضیح جدول ریتم هفتگی:
-
ستون اول ازسمت چپ: رفتار هایی که قرار در طول هفته برای نیل به اهدافتون انجام بدین
-
ستون دوم تا هشتم از سمت چپ: روز های هفته
-
ستون نهم ازسمت چپ: تعداد روز هایی که انجام دادین یک رفتار
-
ستون دهم ازسمت چپ: تعداد روز هایی که قرار بود در طول هفته انجام بدین
-
ستون یازدهم ازسمت چپ: اختلاف تعدادی که انجام دادین و تعدادی که قرار بود انجام بدین
در نهایت در پایان هفته می تونین ارزیابی کنین و اینکه تا چه حد در انجام رفتار ها موفق عمل کردین و برای هفته بعد برنامه ریزی بهتری انجام بدین و تلاش بیشتری بکنین
شش اشتباه رایج در اعمال قانون پارتو یا 20/80 که 90 درصد انسان ها انجام می دهند
لازم دیدم که این بخش اضافه کنم چون بر خلاف شهرت این قانون در دنیا و قدرتی که داره، خیلیا هنوز معنی دقیقش نمی دونن و با فرمول ریاضی اشتباه گرفتنش. پس در این قسمت می خوام شش اشتباه یا تفسیر غلط از قانون پارتو را بنویسم که از نظر من برای پاسخ به سوالات انتهای مقاله، الزامیه (اگر قصد دارین برای هر چیزی در زندگیتون برنامه ریزی کنین باید این قسمت مطالعه کنین چون قانون پارتو در همه زمینه ها کاربرد داره و شما را به هدف می رسونه، اگر درست تفسیر بشه)
- قانون 80/20 به این معنی که همه کار های غیر ضروری و کم ارزش را نادیده بگیریم
این حرف درست نیست. بعضی از کارها هستن که ارزش کمی دارن ولی باید انجام بشن مثل رانندگی، پرداخت قبوض ماهیانه و… پس تصور اینکه کار های کم ارزش را هرگز انجام ندیم اشتباه.قانون پارتو یعنی زمان بیشتری روی وظایف مهم بزاریم و زمان کمتری روی وظایف کم ارزش و هیچ زمانی برای کار های بی ارزش نزاریم.
- باید دقیقا نسبت 80/20 رعایت بشه
این تفسیر هم اشتباه و لزومی نداره شما نسبت 80/20 را رعایت کنید. درواقه منظور قانون پارتو اینه که کار های کم باید به نتایج زیاد منجر بشه حالا ممکن شما 10 وظیفه در لیست کاریتون داشته باشین که 5 عدد از اونها 80 درصد نتایج یا 70 درصد نتایج به دنبال داره خب همونا را انجام بدین؛ لزومی نداره بگین چون 20 درصد پس باید فقط 2 وظیفه انتخاب کنم. پس تنها کاری که باید انجام بدین انتخاب وظایفی که شما را به نتیجه بیشتری میرسونه
- در قانون پارتو باید جمع 80 و 20 نتیجه دهد 100
باور کنید قانون پارتو فرمول ریاضی نیست. وقتی این قانون توسط یک فرد ایتالیایی بیان شد، منظورش این نبود که مانند فرمول ریاضی دو درصد را با هم جمع کنه تا به 100 برسه، این نسبت می تونه 80/30 یا 70/20 یا هر نسبت دیگه ای باشه چون هدف این قانون بیان نسبت ریاضی نیست بلکه می خواد بیان کنه که کار های کمتری وجود دارن که نتایج بیشتری به دنبال دارن پس به همونا بچسبین
- قانون 20/80 باعث میشه تنبل بشیم
قانون 20/80 باعث میشه موثر باشین. این قانون به شما مدیریت زمان یاد میده و کمک می کنه انرژی محدودی که دارین بیشتر صرف 30 درصد کاری کنین که 90 درصد نتایج به دنبال داره. پس به کمک این قانون موثر زندگی کنین
- قانون 20/80 فقط مختص مسائل اقتصادی و مالی
این درست که این قانون توسط ویلفردو پارتو معرفی شده و از مشاهدات این فرد درباره مسائل مالی و اقتصادی نشات گرفته، ولی این قانون در همه زمینه ها و موارد پاسخگو و به نوعی قانون طبیعت محسوب میشه چون منابع ثروت در این دنیا محدود و شما نمی تونین توقع داشته باشین با 100 درصد کارها به 100 درصد نتایج برسین. عمر و زمان انسان محدود، انرژی انسان محدود و…
- قانون 20/80 نگرش به کار ها را به ما تحمیل می کند
بعضی انسان ها مقاومت بسیاری در برابر این قانون می کنن و اعتقاد دارن باید همه کار ها را انجام بدن؛ قدرت انتخاب ازبین کارها و تصمیم گیری ندارن. اما باید توجه کنین که وقتی شما در برابر این قانون مقاومت می کنین، درواقع دارین انتخاب می کنین که علیه وظایف مهم و موثرتون اقدام کنین و زمان کافی برای اون اهداف نزارین در حالی که اگر درست انتخاب کنین می تونین موثر زندگی کنین
سخن پایانی: موثر باشین و موثر زندگی کنین چون زمان و انرژی شما در این دنیا، محدود.
جمع بندی و نتیجه گیری
روش های زیادی در خصوص مدیریت زمان وجود داره مثل: تکنیک پومودورو، تکنیک ساندی، بولت ژورنال یا … ولی این بستگی به شما داره که با کدوم روش راحترین و باید همونو پیاده کنین. البته به نظر من بهترین راهکار از ترکیب چند روش بوجود میاد.
به نظر من روش دارن هاردی برای ثبت رفتار ها و تبدیل کردنشون به عادت ، خیلی روش مناسب و کارامدی که می تونه شما را به هدفتون برسونه. امیدوارم در ادامه زندگی و در مسیر رسیدن به اهدافتون موفق باشین.
فقط یادتون باشه خیلی درگیر روش ها نشین و سعش کنین پیادش کنین؛ چون این شما هستین که تصمیم می گیرین کدوم روش براتون مناسب.
بخش پایانی: سوالات اساسی من بعد از مطالعه کتاب اثر مرکب
بعد از مطالعه چند باره این کتاب سوالاتی برام بوجود اومده که دوست داشتم دوستانی که این کتاب مطالعه کردن، پاسخ بدن و نظرشون اعلام کنن. اگرچه من برای دارن هاردی پیام دادم ولی به خاطر مشغله کاری زیادی که داره، هنوز فرصت نکرده پاسخ بده و بعید هرگز فرصت کنه…
سوالات:
-
به نظر شما ریتم برنامه های هفتگی به همین تعداد که در جدول اومده محدود می شه؟ یعنی مثلا شما اگر 5 هدف داشته باشین و برای هر کدوم 3 رفتار در نظر بگیرین این جدول پر می شه و به طور مثال برای 5 هدف بعدیتون جایی نمی مونه
-
به نظر شما تنها مجازیم برای هرهدف، فقط 3 رفتار شاخص تعیین کنیم؟ نمی شود مثلا برای هدف کاهش وزن 8 رفتار تعیین کرد
-
به نظر شما می شود 10 هدف برترمون را در طول هفته برنامه ریزی کنیم و داخل روتین هفتگی بزاریم؟ آیا باتوجه به 24 ساعت شبانه روز این کار امکان پذیر؟
-
بعضی از اهداف باید هر روز انجام شوند و مدت آن ها تا پایان عمر است؛ به طور مثال مطالعه زبان یا ورزش. به نظر شما چطور با حفظ رفتار های همیشگی، رفتار های جدید را در داخل برنامه قرار دهیم و درگیر محدودیت زمانی روزانه نشویم
پاسخ سوالات از دیدگاه خودم
- به نظر شما ریتم برنامه های هفتگی به همین تعداد که در جدول اومده محدود می شه؟ یعنی مثلا شما اگر 5 هدف داشته باشین و برای هر کدوم 3 رفتار در نظر بگیرین این جدول پر می شه و به طور مثال برای 5 هدف بعدیتون جایی نمی مونه
پاسخ: خیر به این تعداد محدود نمیشه و شما فقط دارین از دارن هاردی و این کتاب ایده می گیرین ولی دقت کنین طبق قانون پارتو که در همین مقاله گفتم، کار های مهم را مکتوب کنین مثلا 3 یا 4 یا 5 یا … کار برای هر هدف می تونه مناسب باشه این بستگی به شما داره که چند کار مهم دارین.
- به نظر شما تنها مجازیم برای هرهدف، فقط 3 رفتار شاخص تعیین کنیم؟ نمی شود مثلا برای هدف کاهش وزن 8 رفتار تعیین کرد
پاسخ: در بخش قانون پارتو در مورد این سوال صحبت کردم. شما می تونین هر تعداد که لازم تعریف کنین ولی دقت کنین که مهم ترین وظایف انتخاب کنین حالا هر تعداد که هست.
- به نظر شما می شود 10 هدف برترمون را در طول هفته برنامه ریزی کنیم و داخل روتین هفتگی بزاریم؟ آیا باتوجه به 24 ساعت شبانه روز این کار امکان پذیر؟
پاسخ: اگر واقعا 10 هدف برتر و خیلی مهم دارین، بله می شود انجام داد ولی سعی کنین از بین همون اهداف 3 یا 4 هدف برتر انتخاب کنین و بیشترین زمان وز و هفته و ماه به اونها اختصاص بدین و بقیه زمان برای اهداف دیگه صرف بشه برای فهم بیشتر به اشتبه رایج در اعمال قانون پارتو در همین مقاله مراجعه کنید
- بعضی از اهداف باید هر روز انجام شوند و مدت آن ها تا پایان عمر است؛ به طور مثال مطالعه زبان یا ورزش. به نظر شما چطور با حفظ رفتار های همیشگی، رفتار های جدید را در داخل برنامه قرار دهیم و درگیر محدودیت زمانی روزانه نشویم
پاسخ: بله این درست ولی طبق حرفی که در قانون پارتو زدم، شما محدودیت در انتخاب هدف ندارین بلکه باید مهم ترین اهداف انتخاب کنین حالا هر تعداد که شد. ولی اگر تعداد کتر باشد برای تمرکز انسان بهتر است پس همیشه 3 هدف و 3 کار برند داشته باشین برای هفته، ماه و سال و اطمینان حاصل کنین که بیشترین تایم شما صرف این 3 هدف می شه البته فراموش نکنین که بقیه اهداف هم باید به صورت موازی با این 3 هدف جلو بره ولی 20 درصد از زمانتون به اون اهداف اختصاص پیدا کنه.
توجه: برای پاسخ به این سوالات مطالعات زیادی از گذشته داشتم و کتاب های زیادی در مورد مدیریت زمان و موفقیت مطالعه کردم (هنوزم مطالعه می کنم) دو قانون بسیار مهم در مورد برنامه ریزی وجود داره که همه منتور ها در زمینه موفقیت تاکید زیادی روش دارن.
-
" قانون پارتو " (البته باید به روش درست تفسیر و اعمال بشه)
-
" قانون انتخاب 3 چیز " که از مهمترین قوانین بیان شده در کتاب های مدیریت زمان؛ دلیل اینکه به طور مرتب بیان میشه که 3 هدف برتر یا 3 انتخاب از هر چیز داشته باشین، تمرکز و انرژی حداکثری روی اون 3 هدف که سرعت رسیدن شما به اهداف تا 5 برابر بهبود می بخشه. برای مطالعه بیشتر در مورد این قانون به این کتاب مراجعه کنید.
پایان
پست های دیگر من در تالار زبان شناس:
معرفی سریال: Breaking Bad؛ داستان یک معلم ساده شیمی که به یک هیولا بدل گشت
معرفی سریال: The Vampire Diaries؛ آیا راه گریزی می توان یافت؛ نه آنان فنا ناپذیرند