سلام و درود به دوستان زبانشناس.
در این تاپیک درباره تجربه دو ساله ام در یادگیری زبان آلمانی صحبت می کنم. امیدوارم بیان این تجربه ها برای دوستانی که قصد شروع یادگیری این زبان زیبا رو دارن سودمند باشه.
چرا آلمانی؟
این گفته معروف رو حتما شنیدید که برای انجام هر کاری باید اهداف مشخصی داشت. این مطلب درباره یادگیری زبان هم صدق میکنه. انگیزه اصلی من برای یادگیری آلمانی علاقه ام به فرهنگ آلمان بود. من عاشق فیلسوفانی مثل کانت، شوپنهاور و نیچه و نویسندگانی مثل هرمان هسه، توماس مان، فرانتس کافکا و … هستم و آرزومه که روزی بتونم کتابهای این افراد رو به زبان اصلیشون بخونم.
همچنین تجربه گوش دادن به موسیقی باخ، موتسارت و بتهوون در جذب شدن من به این زبان مؤثر بوده.
نکته دیگه ای که خوبه بدونید اینه که زبان آلمانی و انگلیسی هر دو از شاخه زبانهای ژرمنی اند و به همین دلیل وجوه مشترک زیادی از نظر واژگان و ساختار دارن. اگر با زبان انگلیسی آشنایی خوبی داشته باشین آموختن زبان آلمانی برای شما بسیار راحت تر خواهد بود.
شروع با دولینگو
آذرماه سال ۹۹ (دسامبر ۲۰۲۰) بود که با معرفی یکی از دوستان اپ Duolingo رو نصب کردم. نقطه شروع من برای یادگیری آلمانی از همین اپ بود. چون من چیزی از آلمانی نمیدونستم این اپ برای شروع کار بسیار کمکم کرد و حدود ده ماه بخشی از برنامه روزانه ام شد.
اپ LingQ
پس از مدتی کار با اپ دولینگو، وقتی با مقدمات زبان آلمانی آشنا شدم اپ LingQ رو که استیو کافمن و تیمش ساختن به برنامه ام اضافه کردم. Mini Story های LingQ بسیار عالی بودن و برای هر کدوم یک هفته وقت میذاشتم و به این ترتیب روش فشرده شنوی رو به کار بستم. اما فشرده شنوی به تنهایی کافی نیست و روش گسترده خوانی هم پس از مدتی وارد برنامه ام شد که بهش می پردازم.
گسترده خوانی
درباره گسترده خوانی در زبان انگلیسی در اینجا به تفصیل توضیح دادم. پس از گذشت یک سال از شروع یادگیری آلمانی تصمیم گرفتم که این روش رو در زبان آلمانی هم به کار ببرم. چون کتابهایی که برای کودکان و نوجوانان نوشته شده به طور معمول از سطح ساده تری برخوردان سراغ این گونه کتابها رفتم و نویسنده ای که نظرم رو بیش از دیگران جلب کرد اریش کستنر (Erich Kästner) بود.
فایل pdf کتابهای این نویسنده رو دانلود کردم و در این یک سال گذشته تقریبا بیشتر آثار این نویسنده رو خوندم. هم آلمانیم تقویت شد و هم لحظات لذت بخشی رو با این کتاب ها گذروندم. برخی از کتابهای اریش کستنر رو مثل امیل و کاراگاهان (Emil und die Detektive) دو بار خوندم. شما وقتی کتابی رو برای بار نخست میخونید ترمرکزتون به طور طبیعی بر روند داستانه، ولی وقتی پس از مدتی دوباره به اون کتاب برمی گردید با داستان از پیش آشنایی دارید و بنابراین میتونید بر جزئیات تمرکز کنید. این نکته ای بود که من از اولی ریچاردز (Olly Richards) آموختم. خوندن دوباره کتاب برای یادگیری زبان بسیار مفیده. البته این نکته رو هم بگم که چون هدف گسترده خوانی خوندن هر چه بیشتر در زبان جدیده پس دو بار خوندن کتاب کافیه و بهتره که پس از اون به سراغ کتابهای دیگه برید و مسیر گسترده خوانی رو ادامه بدید.
لینک دانلود کتابهای اریش کستنر
استفاده از گوگل ترنسلیت
شاید برخی دوستان بپرسند که لغات رو چگونه یاد گرفتم. چیزی که برای من خیلی کمک کننده بود Google Translate بود. هر لغتی رو که برام جدید بود در گوگل ترنسلیت کپی پیست میکردم و ترجمه انگلیسی اون واژه و تلفظ آلمانیش رو برام نشون میداد. من از کتاب لغت خاصی استفاده نکردم و همین گوگل ترنسلیت برام کافی بود. مزیت گوگل ترنسلیت اینه که وقتی واژه ای رو جستجو می کنید کلمات هم معنیش رو هم در کنارش براتون میاره. برای نمونه من واژه Gestehen (اعتراف کردن) رو سرچ میکنم و همونطور که در تصویر زیر می بینید واژگان مترادفش رو هم میاره:
پادکست Slow German
پس از اتمام Mini Story های اپ LingQ با این پادکست فوق العاده آشنا شدم و به همه دوستانی که به یادگیری زبان آلمانی علاقه مندند به شدت توصیه اش میکنم. در اپیزودهای این پادکست از مسائل مختلف و به ویژه مسائل مرتبط با فرهنگ آلمان صحبت میشه و متن آلمانی هر اپیزود هم به صورت رایگان در دسترسه. همونطور که از عنوان این پادکست پیداست شخصی که اپیزودها رو ضبط میکنه زبان آلمانی رو با سرعت نسبتا آهسته ای صحبت میکنه و از این لحاظ برای نوآموزان آلمانی بینهایت سودمنده.
لینک پادکست Slow German:
زبان آلمانی چقدر سخته؟
احتمالا بسیاری از دوستان درباره آلمانی این تصور رو دارن که زبان دشواریه و تلفظ سخت و خشنی داره. من هم همینطور فکر میکردم ولی الان و پس از گذشت دو سال از شروع زبان آلمانی میتونم بگم که به هیچ وجه اینطور نیست و زبان آلمانی بسیار زیباست و ظرافت های خاص خودش رو داره. البته هر زبانی دشواری های خودش رو داره و آلمانی هم از این قاعده مستثنا نیست. گرامر آلمانی پیچیده تر از انگلیسیه و در برخی موارد بسیار گیج کننده ست. اما این سختی ها هم با تمرین مداوم و با گذشت زمان برطرف میشن.
در واقع همین استمرار و مداومته که باعث موفقیت در عرصه های مختلف زندگی و از جمله یادگیری زبان میشه.
این موسیقی نشون میده که زبان آلمانی چقدر میتونه زیبا باشه:
راستی یک کانال یوتیوب خوب هم به نام Kurzgesagt هست که مفاهیم علمی و فلسفی روز رو به زبان ساده توضیح میده و امکان فعال کردن زیرنویس هم داره. لینک این کانال یوتیوب تقدیم به شما:
همچنین سایت خبری دویچه وله برای غرق شدن در دنیای زبان آلمانی بسیار مناسبه که در اینجا معرفیش کردم.
در پایان اولین وویس آلمانیم رو اینجا میذارم. البته سطح من متوسطه و هنوز به زبان آلمانی مسلط نیستم. شاید در آینده که به سطح پیشرفته رسیدم تاپیکی جداگانه بزنم و در اونجا توضیح بدم که چگونه به سطح پیشرفته رسیدم.
چنانچه سوالی داشتید لطفا در کامنتها بپرسید. با کمال میل در حد توانم پاسخ خواهم داد.
با تشکر از همراهی شما دوستان