سلام دوستان
امیدوارم حالتون خوب باشه
در این تاپیک قصد دارم از تجربیاتم در مورد گسترده خوانی در یادگیری زبان صحبت کنم. امیدوارم که براتون مفید واقع بشه.
اما گسترده خوانی من از کجا شروع شد؟ راستش جرقه ی این رویکرد وقتی بود که درس دهم انگلیسی قدرت رو گوش میدادم که ای جی هوگ در مورد اهمیت خواندن در یادگیری انگلیسی صحبت میکرد. اونموقع هنوز اپ زیبوک بیرون نیومده بود و من هم متاسفانه دنبال گسترده خوانی نرفتم. شما اشتباه من رو نکنید و همزمان با این دوره ها از کتاب های زیبوک به عنوان مکمل استفاده کنید. همینطور گذشت تا اینکه اواسط آبان ماه پارسال بود که انگلیسی قدرت رو تموم کردم و مصمم شدم که به گسترده خوانی روی بیارم. از این رو اشتراک زیبوک رو خریدم و عمده برنامه ی من تا الآن که حدود هفت ماه گذشته با کتابهای زیبوک سپری شده و خداروشکر راضی هستم. حتی به جرات میتونم بگم که زیبوک از زبانشناس برام بیشتر مفید بوده (تا الآن البته).
چرا گسترده خوانی؟
شاید براتون سوال بشه که چرا گسترده خوانی مهمه؟ این سوال خوبیه و به نظر من چهار تاثیر مهم گسترده خوانی اینها هستند:
1. افزایش سریع دایره ی واژگان
این مهم ترین اثر گسترده خوانیه به نظر من. همونطور که میدونید لغات عناصر تشکیل دهنده ی یک زبان هستند و بدون یادگیری اونها یادگیری زبان هم محاله. شما به جای اینکه کتاب لغت حفظ کنید کتابهای مورد علاقتون رو به انگلیسی میخونید و علاوه بر لذت بردن، با کلمات جدید آشنا میشید، بارها و بارها در جاهای مختلف میبینیدشون تا اینکه بالاخره اونهارو فراخواهید گرفت.
2. یادگیری گرامر ناخودآگاه
شما با گسترده خوانی به راحتی ساختارهای زبان رو جذب میکنید. به جرات میتونم بگم که سراغ ندارم کسی بدون خواندن، گرامرش خوب شده باشه. شما حالت های مختلف افعال و زمانهارو به راحتی یاد میگیرید. خود من یادمه تو یکی از کتابهای گرامر ساختار های موصولی و موازی رو میخوندم اما هیچی متوجه نمیشدم. تا اینکه دیدم چقدر راحتتر میتونم با گسترده خوانی به این ساختارها پی ببرم.
3. افزایش مهارت درک مطلب
خب این هم که مشخصه. شما وقتی یک کتاب رو میخونید برای اینکه جملات رو متوجه بشید فکر میکنید و پس از گذشت زمان درک مطلبتون قوی میشه. مخصوصا اگه کتاب های داستان بخونید که اون موقع قوه ی تخیلتون هم به کمکتون خواهد اومد.
4. تقویت مهارت رایتینگ
شما هرچقدر که بخونید به صورت ناخودآگاه مهارت نوشتاریتون هم تقویت میشه و این هم یکی دیگر از تاثیرات مفید گسترده خوانیه. منتها برای مشاهده این اثرات باید کمی صبور باشید. چون گسترده خوانی نتایجش رو در دراز مدت نشون میده.
خب همونطور که مشاهده میکنید گسترده خوانی از جهات گوناگون بسیار بسیار مفیده. در واقع گسترده خوانی بهترین راه برای غوطه وری در زبان (immersion) و زبان رو زندگی کردنه.
چگونه یک کتاب رو در زیبوک میخونم؟
برسیم به روش خوندن من. روش من به این صورته که یک فصل از کتابو در تبلتم باز میکنم و همزمان که راوی داره متنو میخونه با چشمام متنو دنبال میکنم. اینجا یه خورده من وسواس به خرج میدم. مثلا مکررا توقف میکنم و به ساختار ها به دقت توجه میکنم (به غیر از چند تا کتاب که فقط گوش میدادم). برای مثال به خودم میگم عجب! پس این فعل با این حرف اضافه به کار میره و کلا زیاد به ساختارها دقت میکنم. معمولا خوندن هر فصل دو برابر زمان معمولش برام طول میکشه. اما دیگه فصول رو تکرار نمیکنم. ناگفته نماند که لغاتی رو هم که بلد نیستم وارد جعبه لاینتر میکنم تا در روزهای بعد مرورشون کنم. البته هر لغتی رو مشخصا لازم نیست که وارد جعبه لاینتر کنید. بعضی لغات از لغات دیگه کاربرد و اهمیت بیشتری دارند که به نظرم باید این تفکیک رو بین لغات قائل بشیم. مثلا اسم گل و گیاه برای من یادگیریشون فایده ای نداره.
نظر من در مورد کتابهای سطح بندی شده:
به نظرم اگر سطحتون خیلی ابتداییه این کتابها توصیه میشن. خوبیه این کتابها اینه که کوتاه هستن و به راحتی میتونید بخونیدشون، اما اگر تعداد لغات نسبتا قابل قبولی دارید یا مثلا دارید دوره ی انگلیسی قدرت رو گوش میدید پیشنهاد بنده اینه که کتابهای داستان مخصوص نوجوانان رو شروع کنید که برای خود بومی زبانان نوشته شدن. شاید اوایل یه خورده براتون سخت باشه ولی پس از مدتی روون میشید و از کتاب خوندن لذت میبرید.
در آخر هم سیری از کتابهایی که تا الآن در زیبوک خوندم رو قرار میدم، شاید به کار عزیزان بیاد:
آقای روباه شگفت انگیز (اولین کتابی که در زیبوک خوندم.)
چارلی و کارخانه ی شکلات سازی
جیمز و هلوی غول پیکر
کورالین
آلیس در سرزمین عجایب
ماتیلدا
شش کتاب از دوره ی مجموعه ی قصه های گوسبامپس (به خانه ی ارواح خوش آمدید، به زیر زمین نزدیک نشو، روزی در سرزمین وحشت، شبی در خیابان های وحشت، گرگینه ی باتلاق فیور و دوستانم منو هیولا صدا میزنند.)
چروکی در زمان
گودال ها
تار شارلوت
اثر مرکب
شبح باجه اخذ عوارض
مزرعه حیوانات
کشتن مرغ مقلد
کتاب اول از مجموعه نارنیا
کتاب اول از مجموعه آن شرلی
کتاب اول از مجموعه بخشنده
جرم متولد شده
هنر قدرت
تسلط رابرت گرین
نمیتوانی به من آسیب بزنی
چگونه می توان دوست یافت و در مردم نفوذ کرد؟
قانون پنج ثانیه
هری پاتر (چهار کتاب اول و کتاب آخر)
کیمیاگر
سلاست در سه ماه
سه گانه ی نیروی اهریمنی اش
کتاب قبرستان
البته هنوز ماموریت بنده در زیبوک تموم نشده و کتابهای زیاد دیگه ای مونده که دوست دارم بخونم. در انتها جا داره از آقای ناصری و آقا کامبیز بابت این اپ عالی تشکر کنم. اپی که منو به مطالعه ی کتاب علاقه مند کرد.
امیدوارم تجربیاتم در مورد گسترده خوانی برای شما عزیزان مفید بوده باشه. اگه سوالی هم هست میتونید همینجا بپرسید.
با تشکر