فایل صوتی این مقاله
سلام به همه دوستان عزیز
امروز با شما قرار در رابطه با تکنیک سایه صحبت کنیم.
چگونگی اجرای این تکنیک و انواع اون در سایت زبانشناس موجوده و می تونید ازش بهره ببرید.
در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که تکنیک سایه از کجا اومده، سازنده اون کیه ، خودش اون تکنیک رو چطور اجرا می کرده، به بحث درباره ی چند ترفند برای بازده ی بهتر در این تکنیک خواهیم پرداخت و در آخر نظر استیو کافمن رو درباره این تکنیک می خونیم. پس با ما همراه باشید.
پروفسور الکساندر آرگیلیز
از اونجایی که دونستن تمام بیوگرافی ایشون برای ما حیاتی نیست من فقط به اطلاعات کلی ایشون می پردازم و اگه دوست دارید بیشتر درباره ی ایشون بدونید می تونید به سایت ایشون مراجعه کنید.
پروفسور آرگیلیز قادر هستند 32 زبان مختلف (از جمله فارسی) رو بخونن و به بیش از 12 زبان دنیا تسلط کامل دارند.
تکنیک سایه ایشون با انتشار یه ویدئو در یوتیوب جهانی شد. ایشون در اون کلیپ بر روی پلی در حال قدم زدن بودن و هم زمان که به چینی گوش می دادند اون رو تکرار می کردند. هر از چند گاهی کتابی تو دستشون بود رو بالا میاوردن و به متن هم نگاه می کردند.
بعد اون کلیپ، ایشون دو کلیپ دیگه درباره سوال هایی که زبان آموزان ازشون پرسیدن دادند و یک توضیح 1 ساعته درباره نحوه اجرای تکنیک سایه ارائه دادند.
ایده ساختن این تکنیک، زمانی که به کودکان دقت می کردند به ذهنشون رسید.
با دیدن اینکه گاهی وقتا کودکان ادای بزرگترها رو بلافاصله بعد اونها در میارند به فکر ساختن این تکنیک افتادند.
این تکنیک رو به دانشجویانی که در ارائه تلفظ مشکل داشتن و قادر به خوندن متون به شکل واضح نبودند، پیشنهاد کردند تا مشکلشون رو برطرف کنند.
با جهانی شدن این تکنیک در حال حاضر میلیون ها زبان آموز برای بهتر شدن گفتارشون از این تکنیک بهره می برند.
تکنیک سایه در بهترین حالت چگونه اجرا می شود؟
تکنیک سایه، تکنیکی هستنش که ما به صدای یه گوینده گوش میدیم و همزمان صحبت هایی که می شنویم رو ارائه می دیم. بدون هیچ توقف و استفاده از دکمه pause.
حالا سوال پیش میاد که آیا برای اجرای این تکنیک فقط تکرار اون چیزی که می شنویم کافیه ؟
پروفسور آرگیلیز به این موضوع پرداختند که اگه می خواید تکنیک سایه رو اجرا کنید بهتره موارد زیر رو رعایت کنید:
-
قدم زدن: برای دریافت بهترین بازده از تکنیک سایه نیازه که قدم بزنید. پروفسور به این موضوع اشاره داشتند که بازده تکنیک سایه در حالت ایستاده، آروم قدم زدن و تند راه رفتن متفاوته و بسته به سرعت قدم زدن بازده بیشتری دریافت می کنید. یعنی اینکه اگه سریع راه برید و سایه رو انجام بدید به نسبت آروم راه رفتن و ایستاده یا نشسته نتیجه بهتری خواهید داشت.
-
ژست بدنی: ایشون به این موضوع اشاره کردند که برای سایه زدن نیازه که ژست بدنیه سفتی به خودتون بگیرید. یعنی اینکه سینه سپر باشه، شونه ها رو به سمت عقب هل بدید و سرتون رو بالا بگیرید. به این موضوع اشاره کردند که تو این حالت سایه زدن هم انرژی شما رو بالا نگه میداره و هم صدا از درون سینه و حنجرتون بهتر خارج میشه.
-
گوش دادن به فایلی که عاری از آهنگ و موسیقی باشه: یکی از مواردی که بهش تاکید داشتند، اینه که صدا باید خالی از آهنگ باشه تا بتونید دقیقا صدای گوینده رو متوجه شید و دقیقا اون رو ارائه بدید.
-
محیط اطراف: قدم زدن در محیط های مختلف امکان پذیره، شما می تونید حتی روی تردمیل هم قدم بزنید و تکنیک سایه رو اجرا کنید ولی پیشنهاد پروفسور آرگیلیز اینه که به بیرون برید و در محیطی باز تکنیک سایه رو اجرا کنید. چرا که محیط باز، هوای تازه به ریه هاتون میده و بودن در محیطی باز موجب میشه بهتر به موضوع تمرکز کنید. ایشون به این موضوع اشاره کردند که خودشون ترجیح میدن جایی رو پیدا کنند که زیاد شلوغ نباشه و راحت تکنیک سایه رو انجام بدن ولی اگه تو جای شلوغ هم سایه زده بشه خاصیت های خودش رو مثل افزایش اعتماد بنفس، مکالمه در محیط اطراف رو می تونه به زبان آموز ارائه بده.
پروفسور آرگیلیز چگونه سایه می زدند؟
جالبه بدونید روش ایشون برای سایه زدن کاملا خاصه و دشواری به سزایی نسبت به تکنیک سایه ای که ما استفاده می کنیم، داره.
ایشون این تکنیک رو به پنج مرحله مختلف تقسیم می کنند. پیشنهاد ایشون اینه که از کتاب و دوره های دوزبانهAssimil استفاده بشه. این کتاب ها به این شکله که در صفحه چپ، زبان مورد نظری که می خوایم یاد بگیریم نوشته شده و در سمت راست ترجمه ارائه میشه.
با دانش اینکه این دوره ها چگونه هستند حالا به مراحل می پردازیم:
سایه کورکورانه
این قسمت شروع یادگیری پروفسور هستش و هیچی از زبان مورد نظر نمیدونه. واسه همین بدون اینکه به متن نگاه کنه و معنیه اونها رو بدونه، فایل صوتی مثلا صفحه 1 رو اجرا می کنه و سایه میزنه. اونقدر این کارو انجام میده که بتونه بدون هیچ مشکلی تکنیک رو پیاده کنه، که ممکنه یک هفته طول بکشه. بعد از اینکه آوا ها و الفاظ به گوش ایشون آشنا اومد وارد مرحله دوم یعنی سایه با خوندن معنی میشن.
سایه با خوندن متن ترجمه
تو این حالت باز هم به فایل صوتی گوش میدن و بدون اینکه به متن سمته چپ ( زبان مورد نظر برای یادگیری) نگاه کنند، تکنیک سایه رو اجرا می کنند. یعنی همزمان که به ترجمه نگاه می کنند، با فایل صوتی زبان مورد نظر رو تکرار می کنند. این کار هم تا زمانی ادامه پیدا می کنه که احساس کنند، تقریبا متوجه معنی کلمات شدن. تو این حالت همزمان که قدم می زنند کتاب رو جلوی صورتشون نگه می دارند که متن رو راحت دنبال کنند.
سایه زدن با نگاه کردن به هر دو صفحه
تو این حالت همزمان که متن اصلی رو می خونند به ترجمه زبان هم در صورت نیاز نگاه می کنند. برای راحتی کار پیشنهادشون این بوده که با انگشتان شصت خطوط رو دنبال کنید که راحت متون رو پیدا کنید.
سایه زدن فقط با نگاه کردن به متن اصلی.
حالا که ترجمه رو به قدر کافی دیدند کاملا به متن اصلی می پردازند و هم زمان که فایل صوتی رو اجرا می کردند متن رو هم می خوندند و سایه می زندند تا با شیوه نوشتن و شکل حروف آشنا بشند.
به یاد آوری
بعد از اجرای تمامی این مراحل حالا سعی می کنند با لغاتی که یاد گرفتند، جملاتی کوتاه بسازند و اون ها رو بخاطر بیارند.
این تکنیک ایشون برای یادگیری زبانیه که کاملا در اون صفر بودند. معمولا وقتی به سطحی قابل قبول برسند تکنیک سایه رو به همون شکلی که ما انجام می دیم اجرا می کنند.
نکته: اجرای این تکنیک برای هر کسی پیشنهاد نمیشه چرا که زمان بر و به شدت خسته کننده هستش. پس اگه امتحان کردید و احساس کردید که عذاب آوره از این مراحل استفاده نکنید.
نظر استیو کافمن درباره تکنیک سایه
استیو کافمن درباره این تکنیک میگه: من این تکنیک رو انجام نمیدم، منظورم این نیست که این تکنیک بده. برای من این تکنیک جذابیت نداره و ترجیح میدم به جای سایه زدن، فقط بشنوم. چون معمولا همزمان با کار های دیگم به زبان جدید گوش می دم، نمی تونم قدم بزنم و همزمان تکرار کنم. مثلا هنگام ظرف شستن امکان سایه زدن برای من محیا نیست. برای یادگیری زبان نیاز دارید که نگرشی مثبت داشته باشد، زمان کافی برای یادگیری صرف کنید و توانایی فهم و درک زبان رو در خودتون ایجاد کنید.این تکنیک رو بعضیا دوست دارند و بعضی ها نه. باید بشه از تکنیک لذت برد. مثلا من از تکنیک SRS خوشم نمیاد پس تو برنامه ی من جایی نداره. معمولا من از زمان های مرده ای که در اختیار دارم برای گوش دادن به زبان استفاده می کنم و اگه زمان آزاد در دسترس باشه سعی می کنم به کتاب خوندن بپردازم.
خیلی خب دوستان این هم پایان این مقاله.
با استفاده از مقاله موجود در سایت و همچنین این مقاله می تونید به بهترین نحو ممکن تکنیک سایه رو پیاده کنید و در نتیجه بیشترین بازده رو دریافت.
اجرای مراحل 5 گانه پروفسور آرگیلیز به نظر من نیازی نیست. همین که متون داخل اپلیکیشن زبانشناس رو سایه کنید کمک زیادی به شما خواهد کرد.
ولی اگه کنجکاوید که به اون مراحل بپردازید، پس از نتیجه ی حاصله هم مارو بیخبر نزارید.
به یاد داشته باشید، اجرای یک تکنیک باید با لذت همراه باشه وقتی انجام یه کاری خسته کننده باشه شما رو از زبان زده می کنه. پس در انتخاب تکنیک هاتون دقت کنید و از زبان آموزیتون لذت ببرید.
موفق باشید